„Doceń polskie” po raz dziewiąty

150x110

„Doceń polskie” - to wyrażenie, którym mogą posługiwać się zwolennicy patriotyzmu konsumenckiego, a jednocześnie nazwa programu promującego rodzimą żywność wysokiej jakości. W ramach tego przedsięwzięcia 10 lipca odbędzie się dziewiąty już audyt, podczas którego eksperci przyznają godło „Doceń polskie” wyróżniającym się artykułom spożywczym polskich producentów.

Zdarza się, że sięgamy po żywność nie mając świadomości kto ją wytworzył i skąd ona pochodzi. Po prostu, wybieramy określone towary, bo znamy ich smak i jesteśmy do nich przyzwyczajeni. Z kulinarnych nawyków rezygnować nie trzeba, jednak zakupom (zwłaszcza tym spożywczym) warto poświęcić nieco więcej uwagi, by wyborów dokonywać świadomie. Zanim wyrób trafi do koszyka sprawdźmy m.in. jego skład, datę przydatności do spożycia oraz producenta. Dzięki temu przekonamy się chociażby czy mamy do czynienia z artykułem spożywczym pochodzącym z Polski.

Czy zawsze należy wybierać produkty z oferty rodzimych firm? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Pewne jest natomiast, że istnieje sporo argumentów przemawiających na korzyść wytworów naszych przedsiębiorstw. Przypomnijmy kilka najczęściej przytaczanych.


Pierwszym działającym na korzyść oferty rodzimych zakładów wytwórczych jest  troska o środowisko i szeroko pojęta ekologia. W tym kontekście trzeba mieć na uwadze dystans dzielący producenta od ostatecznego odbiorcy. Przydatny będzie tu termin „żywnościokilometry” (Food miles), który określa drogę, jaką żywność pokonuje z pola/sadu na nasze stoły. Im mniejsza jest ta odległość, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że wyroby spożywcze nie mają za sobą długiej podróży. To istotne zwłaszcza w kontekście transportu szybko psujących się warzyw i owoców.  Zamiast sięgać po importowane dary natury, wystarczy skorzystać z rodzimych, sezonowych płodów rolnych, które urosły w naszej okolicy. Zimą mamy co prawda ograniczone możliwości, ale latem i jesienią, gdy świeżych plonów jest w bród trzeba się nimi cieszyć. Zajadanie się nimi to nie tylko czysta przyjemność, ale też sposób wspierania lokalnych producentów.

Wybieranie polskich specjałów ma bowiem znaczenie także z gospodarczego punktu widzenia, gdyż kupowanie rodzimych wyrobów trzeba traktować jako wkład w rozwój naszych przedsiębiorców. Dochód, jaki uzyskują oni ze swojej działalności wraca do narodowego budżetu choćby przez płacone przez  nich podatki.

Naszymi kulinarnymi tradycjami powinniśmy się chwalić. A mamy z czego być dumni!O tym, jak ciekawa jest oferta polskich wytwórców żywności można przekonać się także sprawą  Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem tego przedsięwzięcia jest promocja rodzimej żywności wysokiej jakości.


Wyróżnione podczas dotychczasowych audytów produkty cechują się jednak nie tylko walorami smakowymi. Godłem „Doceń polskie” uhonorowane zostały zarówno artykuły powstające wg klasycznych receptur, jak i wyroby dowodzące jak innowacyjnie można podchodzić do produkowania żywności. Pełna lista wszystkich uhonorowanych przez Lożę Ekspertów artykułów jest dostępna na blogu programu „Doceń polskie”.

Do tego zestawienia już jutro mogą dołączyć kolejne wyroby. Jutro odbędzie się bowiem dziewiąty audyt, podczas którego pięcioosobowa Loża Ekspertów podejmie decyzję o nadaniu kolejnych wyróżnień. Tradycyjnie już, noty wystawiane będą w skali 1-10. Ocenie podlegają smak oraz wygląd produktu. Poza tym, jury przyznaje punkty za stosunek jakości artykułu do jego ceny. Żywność, która otrzyma wysokie noty zdobędzie godło programu „Doceń polskie”, zaś wyroby z maksymalną liczbą ocen zostaną uhonorowane także tytułem TOP PRODUKT.

Znak promocyjny programu umieszczany na opakowaniach nagrodzonych wyrobów to wskazówka ułatwiająca robienie zakupów. Dzięki niej możemy mieć pewność, że artykuł został sprawdzony przez ekspertów. Z drugiej strony znak „Doceń polskie” jednoznacznie określa pochodzenie produktu, dając nam pewność, że kupujemy wyrób rodzimej firmy. Nie pozostaje nic innego, jak cenić polskie!




* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.




* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl


Anna Koza
specjalista ds. public relations
anna.koza@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70